keskiviikko 15. marraskuuta 2023

Vielä yksi rauhallinen päivä

 Hyvin nukuttu, heräsin kello 6:00 jälkeen, pakkasta aamulla -10 astetta.

Kello 8:30 auto lämmitä ja 9:00 jälkeen vein Päivin asioille. Sitten reilun tunnin jälkeen hain kotiin.

Muistelin vanhoja kuulemiani kertomuksia esi-isästäni Juho Tapiosta vanhemmasta. Hänen oli pitänyt viedä lehmät saareen, mikä on nimeltään Ounas-saari, kolmesta saaresta suurin, olisiko noin 50 hehtaaria. Toiset ovat Koivusaari ja Hyötysaari. Syy miksi lehmät oli vietävä saareen oli Karhut, mitkä verottivat nautakarjaa, jylhien vaarojen läheltä.

Myöhemmin Tapion suku on jaettu ja minun sukujuuren nimeksi tuli Ala-Tapio, mikä oli mummon tyttönimi. Iso-isä Gaarle-Gustaa Lindroth nai sitten mummoni. Mummolla oli isätön tytär ja hän oli 10-vuotta pappaa vanhempi. Pappa on mainittu myös Samuli Paulaharjun kirjassa, kun hän veti uitto-savotoita alueilla keväisin.

Pappa oli ollut kovakuntoinen luu-äijä ja kukaan ei ollut saanut hänen kouristaan kissanhäntä kapulaa irti, kilpailivat ennen miehet siitä, kelle kapula jää, mies miestä vastaan kourassa.

Yksi juttu papasta on, kun miehet olivat lähteneet sivakoilla Rovaniemeen, ilmeisesti Sinetästä, Suvannon rannasta (Sinetän kappelin kohdilta). Kilpaa oli hiihdetty ja pappa oli ehtinyt Rovaniemellä Sahanrannassa juoda rauhassa kahvit, kun seuraava oli vasta tullut.

Kylmän näköinen taivas, onneksi olen ikkunan paremmalla puolen.

Nyt on sitten taas lupa liikkua ja hikoilla, siispä lämmitin saunan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti